Sanden paa havet - en livsnyters betroelser
 
Dette er en betalt annonse.Jeg annonser bare for firmaer jeg selv har brukt - og er fornøyd med.
  Jeg kom til Valdres sommeren 1998, altså for snart 20 år siden.

Det ble snart klart for meg at jeg trengte briller. Både alderen og mye datatid gjorde sitt for synet. Som så mange andre, havnet jeg hos Anders Haugen i Fagernes Optik, i Jernbanegata. God service og god fagkunnskap fra første øyeblikk. Jeg ble lojal kunde og har vært det siden.

Anbefales på det varmeste!
Har du lyst å gi tilbakemelding?
Bruk Gjesteboken til bloggen eller skriv på Facebooksiden min, Øivind Sanden.
  Arkiv Belgia, 7. februar 2017
En matopplevelse fra øverst hylle


Jeg har spist mange gode måltider i mitt liv. Jeg har besøkt restauranter med både 1, 2 og 3 stjerner. Og jeg har blitt både imponert og skuffet.

I går spiste jeg et av de beste måltidene noensinne. Jeg hadde fått tips om restaurant Bartholomeus i Knokke-Heist, 2 stjerner i Guide Michelin.

Dessverre var det ingen ledige bord på kveldstid, derfor ble det lunch. Men med full meny! Seksretters smaksmeny, "Terre et mer" (jord og hav)

Da jeg ble spurt om vinpakke, svarte jeg at jeg syntes det var for tidlig på dagen med 6 glass med vin, så jeg ville stå over.

Da kom de med et tilbud jeg aldri har møtt andre steder: De hadde en redusert vinpakke, hvor jeg fikk akkurat de samme vinene, bare ganske så lite til hver rett. I sum ville det ikke bli stort mer enn et glass. Og så kunne jeg drikke vann ved siden av.

Kjempeide. Og jeg samtykket med glede.
   
Dette bildet har ingenting med restauranten å gjøre. Men da jeg gikk av trikken fra Zeebrugge, oppdaget jeg dette grønne feltet og skiltet utenfor en barneskole.

På skiltet står det "kiss and ride" (kyss og kjør videre)

En veldig trivelig måte å fortelle at dette var et område for å sette av barn og ikke et parkeringsfelt. Og det ble respektert, som dere ser av bildet.
Når man bestiller en stor meny, får man alltid noen ekstra hilsener fra kjøkkenet. Dette og neste er slikt som de kommer med før man egentlig begynner på forretten

Her er det russisk kaviar på et mikroskopisk fiskestykke og en rull med et innhold som ga de største forhåpninger til den videre opplevelsen. 
Helt ærlig, jeg husker ikke. Bare at det var utrolig godt.

Og et visdomsord på tallerkenen. Noe om at kokken etterstrebet de rene smakene fra gode råvarer.

Og det lyktes han med. I motsetning til en restaurant jeg besøkte i Rotterdam. Der prøvde de så hardt på å få Michelinstjerne at hele måltidet ble mer eksperimentelt enn velsmakende. 
Her fikk jeg noe jeg aldri har smakt før, Wagyu tartar.

Wagyu omtales som det dyreste oksekjøttet i verden. Det er en japansk rase som aldri har vært genetisk blandet med andre raser siden 1200 tallet. Biffene er noe av det møreste du kan få på en tallerken.

Du har kanskje hørt om Kobebiff? Det er fra Wagyu.

Tartaren lå på en seng av "sjømatblanding", uten at jeg kjenner ingrediensene. Kombinasjonen var utrolig god.
Langustine, eller sjøkreps som det heter hjemme, fåes ofte i restaurantmenyer på kontinentet.

Sjøkreps er noe av det aller beste jeg får!

Tilbehøret var himmelsk, rett og slett. Det grønne er avocado.

Selve sjøkrepsen? God, men kunne ikke måle seg med det jeg spiser når jeg spiser førsteklasses sjøkreps fra våre egne farvann.
Hovedretten av fisk besto av sjøtunge, svart trøffel, hasseløtter og en noen pastaruller jeg aldri har smakt maken til.

Jeg hadde vært en lykkelig mann om jeg ikke hadde spist noe annet enn disse pastarullene som et helt måltid.
Hovedretten av kjøtt var due. Bryst og lår.

Brystet var "svidd" i stekepanna, så mørt at det var til å få tårer i øynene av. Låret var karamellisert.

Med potetmos og det de kalte "vintergrønnsaker" 
Ved siden av dueretten fikk jeg en spesiallaget ravioli i consomme. 
 
Første dessert var morsom - og kjempegod.

Først kom en kelner med en tallerken med bare noen prikker på. Det var da veldig minimalistisk, tenkte jeg. Men jeg var forlengst så sjarmert av kjøkkenet at de kunne egentlig ha servert meg det meste.

Rett etter kom kelner nr 2 med en sjokoladeball. Den slapp han ca en halv meter over tallerkenen, slik at den ble knust mot tallerkene. Ut veltet de lekreste ingredienser.

Kombinasjonen sjokolade og frisk syrlighet slår aldri feil hos meg
 
  Dessert nr 2 var noe de kalte "Babelutte". Det var en mandarin"sak" formet som en båt. 

Det er så deilig når dessertene er friske, ikke bare tunge.
  Det ble et par kopper med mokkakaffe som avslutning.

Det var ikke mye å si på sukkerbitene heller.

Men jeg sto over cognac'en. Selv om klokka var blitt 16 og jeg hadde kost meg ved bordet i 3 timer, syntes jeg det var for tidlig.

Det er alltid lett å huske det siste som det beste. Men selv med den reservasjonen, mener jeg at dette er noe av det aller ypperste måltidet jeg har spist i mitt liv.

Et måltid til å leve lenge på. 
 
Vil du se deg rundt i
universet mitt, gå til
Vil du lese tidligere blogger,
gå til
Vil du skrive en hilsen, eller
lese hva andre skriver, gå til
Vil du se hvor de ulike
etappene har gått, gå til
Hjem Bloggarkiv Gjestebok Logg