Sanden paa havet - en livsnyters betroelser
 
Dette er en betalt annonse.Jeg annonser bare for firmaer jeg selv har brukt - og er fornøyd med.
  Jeg kom til Valdres sommeren 1998, altså for snart 20 år siden.

Det ble snart klart for meg at jeg trengte briller. Både alderen og mye datatid gjorde sitt for synet. Som så mange andre, havnet jeg hos Anders Haugen i Fagernes Optik, i Jernbanegata. God service og god fagkunnskap fra første øyeblikk. Jeg ble lojal kunde og har vært det siden.

Anbefales på det varmeste!
Har du lyst å gi tilbakemelding?
Bruk Gjesteboken til bloggen eller skriv på Facebooksiden min, Øivind Sanden.
  Arkiv Frankrike, 25. februar 2017
Munker og brennevin

Det er flott å kunne gå ut på dekk og trekke inn den friske morgenluften.

Men varmen lar vente på seg. Jeg skrev i Belgia at våren var rett rundt hjørnet, men jeg registrerer nå at den ikke helt har tittet frem. Jeg har enda ikke kunnet sitte på dekk og nyte en god kopp kaffe og si til meg selv at "nå er det varmt"
Munker og brennevin er verdt et eget kapittel i den kulinariske historie.

Det var en munken Dom Perignon som oppdaget at det hadde skjedd "noe" inni noen gjenglemte hvitvinsflasker. Og vips, så hadde verden fått champagne.

Og når man reiser i Syd-Europa finner man fort at mange klostre har sin egen likørtradisjon.
Fecamp skryter av at verdens eldste likør i ubrutt produksjon lages nettopp her i byen: Benediktinerlikøren.

Forventningsfull stilte jeg til besøk.
Fabrikkbygningen ble bygget helt på slutten av attenhundretallet og sto ferdig i år 1900.

Det er stil over slike "fabrikkbygninger"
  Fecamp hadde lenge hatt et benediktinerkloster. De første klosterene som ble grunnlagt i Norge tilhørte også denne ordenen. De bygget alle på klosterregelen til Benedikt, som levde mellom ca 480 til ca 550. En klosterregel ga veiledning for livet i klosteret.

Likøren dateres tilbake til 1510. Men selve historien begynner et år før, i 1509.

Da kom munken Dom Bernardo Vincelli til klosteret i Fecamp fra Venezia. Han brakte med seg ei kiste full av spennende urter.

Benediktinerne hadde lenge vært opptatt av destillasjon slik at de kunne lage medisiner.

Dom Bernardo Vincelli eksperimenterte seg frem til de grunnleggende prinsippene for likøren. 27 ulike urter.
 
  Som i våre dager, handler det ikke bare om en ide og et produkt. Man må ha markedsføring, slik at produktet kommer ut til folk.

Alexandre Le Grand (1839-1898) var mannen som kom over oppskriften og som gjorden den hemmelig i 1863.

Han brakte likøren til store deler av Europa og helt til Tsarens hoff i Russland . Etter hvert ble den også solgt for gode priser i Amerika. 
  Her noen bilder fra selve museet.

De har også en praktfull samling av malerier fra fjorten- og femtenhundretallet. 
   
   
  Det var schwung over salmebøkene i gamle dager 
  Her et manuskript fra femtenhundretallet. Kongebøkene og profetene i Det gamle Testamentet. 
   
  Så er vi over i den delen av museet som viser den tekniske produksjonen.

Destillasjon bygger jo på det enkle prinsipp at alkohol fordamper raskere enn vann. Hvis du har vin i kjelen til venstre og varmer opp til en viss temperatrur stiger alkololen som damp opp i røret på toppen. Vannet blir værende igjen i kolben.

På vegen gjennom røret og spiralen blir alkoholdampen kald og den kan tappes ut som væske i kranen nederst på spiralen. 
  Om ikke like utsmykket som palasset, så var det ganske så vakkert lokale i produksjonen også. Glassmalerier i taket lar seg høre.

Denne salen  ble brukt i produksjonen helt frem til  1972. Her foregikk tapping på flasker, påklistring av etiketter og forsegling.
Her er vi inne i dagens produksjon.

Vi fikk ikke komme inn, bare se på gjennom glassdører.

  Her står kjellermestrene og diskuterer dagens produksjon (eller verdensproblemer)  
  Og her har vi gått ned enda en etasje, til salene hvor likøren lagres på eikefat.

Den lagres i ulik lengde alt etter hvilken likør man søker. Den finnes i tre ulike vaianter. 
 
Ved utgangen fikk vi smaksprøver. 4 (!) glass inkludert i inngangsbilletten på12 Euros (ca 105 kroner)

To var drinker: Den enkleste varianten blandet med grapefruktjuice (ikke godt, men det kan handle om at jeg ikke er så glad i grapefrukt) og Schweppes (godt!)

Og så kunne vi velge to av de tre variantene, som vi fikk "rene", som en cognac.

Likøren var rett og slett kjempegod.

Jeg ble sittende med en trivelig framilie fra Luxembourg. Kona, Marie-Ange, hadde vært så snill og gitt meg raske resymeer av den fransktalende guidens gjennomganger undervegs.

Maie-Ange er fransk. Mannen, William, er britisk. Og de bor i Luxembourg pga jobb, ikke pga trivsel. Sammen med de tre nydelige døtrene sine, besøkte de meg i skuta dagen etter.

En veldig trivelig familie. Jeg håper våre veier møtes senere i livet også.
 
Jeg går vanligvis raskt forbi "giftshoppen" når jeg er på museer.

Men ikke her.

Dette er foran hyllen med den dyreste varianten, "single cask". Den kostet 48 Euros.

Den billigste varianten fås på polet i Norge. Den kommer i flasker på 0,75 liter. Hvis jeg regner om prisen til liter, koster den ca 70 Euro literen.

Her fikk jeg tre litersflasker, en av hver type, tll 99 Euros, ca 875 kroner. Dyrt, ja. Men så er det heller ikke en drikk man drikker som brus. Dette er edle dråper som drikkes med andakt, helt i tråd med klosterlivets atmosfære.

DOM står det på hver flaske. Deo Optimus Maximum. Til Gud, det beste og det største!

Her står flaskene oppstilt i barhylla over senga i captains cabin om bord i Vaare.

Det smaker ekstra godt med mat og drikke når en kjenner historien, og når jeg har besøkt stedet hvor de produseres.

Skål. Eller som de gamle munkene ville ha sagt: Dom Optimus Maximum
 
   
   

Vil du se deg rundt i
universet mitt, gå til
Vil du lese tidligere blogger,
gå til
Vil du skrive en hilsen, eller
lese hva andre skriver, gå til
Vil du se hvor de ulike
etappene har gått, gå til
Hjem Bloggarkiv Gjestebok Logg