Sanden paa havet - en livsnyters betroelser
 
Dette er en betalt annonse.Jeg annonser bare for firmaer jeg selv har brukt - og er fornøyd med.
   
I mange år har jeg brukt Mobildata Fagernes til mobiltelefoner. Siden de nå også har hvitevarer, ble det et naturlig samarbeid da jeg pusset opp kjøkkenet i huset som snart kommer for salg. Topp service - alltid! Langt ut over det som kan forventes.
 
Har du lyst å gi tilbakemelding?
Bruk Gjesteboken til bloggen eller skriv på Facebooksiden min, Øivind Sanden.
  Arkiv Frankrike, 6. mars 2017
Fecamp

Til de av dere som tror at jeg lever "under solen", må jeg fortelle at jeg også har regnværsdager. Som i går, søndag. Kraftige byger hele formiddagen.

Da er det fint å kose seg i båten. Fyre i peisen, slappe av og nyte tilværelsen.

Naturen må vi ta som den er. Det nytter ikke å stresse seg opp og klage.
Det er blitt et langt opphold i Fecamp. Byen er koselig nok, så det er ingen grunn til å klage.

Været er grunnen. Det har blåst mye de to siste ukene. Og da er det ikke så trivelig å være på sjøen. Ingen øyer å gjemme seg bak. Forlater vi havn, er vi ute på det åpne havet. Og siden innseiling i mange av disse havnene bare kan skje på høyvann, er det ikke så enkelt å bare gå inn hvor som helst når som helst. I tillegg til at havnene ikke ligger som perler på ei snor, slik de ofte gjør hjemme. Vi må derfor være rimelig sikre at vi kommer dit vi skal, uten å møte dårlig vær.

Vi driver ingen rutebåt, vi skal kose oss.

Her ser dere innseilingen til Fecamp. Kanskje det trangeste innløpet til noen havn hittil. Da vi kom var det en del bølger og strøm, så det gjaldt å ha en god plan og tungen beint i munnen

Det nederste av de to bildene av innseilingen er tatt dagen etter ankomst. Da sto jeg inne på kaien og tok bildet i motsatt retning av det første.
Det virker som alle byer og tettsteder har sin ås "på solsidan", som svenskene sier. Tviler på at tomtene i åssiden her tilhører de rimeligste.

Dette er baksiden av en klippe som heter Cape Fagnet (Kapp Fagnet). På toppen er det både gamle og nye militærinstallasjoner, en kirke og et sommerhotell. Samt gangveger. Fin tur opp. Matrosen elsket toppen. Ingen andre enn oss, så jeg lot han løpe fritt en times tid.
På stien opp mot toppen dukker kirken frem.

The Chapel Of Our Lady of Salvation
En av de "rareste" ankomstene til noen kirke. Inn i en liten "labyrint" av tjukke steinvegger, trygt senket ned i terrenget slik at kirken kan nås uansett vind på toppen.
Hva skal jeg si?

Massivt og enkelt.
Kirken er ganske enkel inni også

Dette bildet er tatt på toppen. Her er Fecamp.

I gamle dager het byen Fiscannum. Navnet har sin opprinnelse fra det skandinaviske ordet fisk.

Vi er i Normandie, stedet hvor vikingene herjet - og satte sine spor.

Allerede i det 7. århundre var det kloster her. Men det ble totalt ødelagt av vikingene i det 9. århundre.

Så det er nok ikke bare radikal islam som har en forferdelig historie av å ødelegge kulturminner og vise manglende respekt for andre religioner. Vi glemmer det alt for ofte.
Her har jeg vridd kamera litt til høyre i forhold til forrige bilde. Da kommer stranda og klippeveggen sydover tydelig til syne.

Det er forbudt å ha med hunder på stranda, så jeg har ikke hatt gleden av å gå langs klippeveggen helt i vannkanten.
Ikke så mange byer som lager kunst av et destilleringsanlegg for brennevin.

Dette sto i en park ved "Palais Benedictine", slottet hvor de lager den berømte likøren.
Jeg har tidligere fortalt dere om mitt møte med den koselige Luxembourgfamilien Marie-Ange og William, og deres tre nydelige døtre.

Da de var ombord, glemte William luen sin. Jeg sendte melding, men fikk beskjed tilbake om at jeg kunne beholde den som souvenir.

Så nå begynner "fransk-looken" å komme.
Fecamp har rundt 20.000 innbyggere. Den har flere store kirker.
Det er vidunderlig å leve i en kultur hvor kirkene står åpne. Å kunne gå inn utenom messetid, sitte i stillhet og ettertanke.
Som dere vet, elsker jeg å tusle rundt i gatene, oppdage små og store perler og bare suge inntrykk.

Matrosen koser seg også, selv om han og jeg ofte har ulike fokus.
Jeg elsker å føle historiens sus. Og jeg elsker å finne sammenhenger, slik at historien ikke bare fremstår som løse fragmenter.

Fecamp var hovedstaden i riket til hertugene av Normandie. Stikkordet i dag er året 1066. Og det handler om England.

Etter at den engelske kongen Edvard Bekjenneren døde i januar 1066, var den engelske kronen omstridt. Ingen åpenbar etterfølger fremsto, så det ble en del uro og "slossing" om hvem som skulle bli konge.

Harald 2. tok over. Og han kjempet først i slaget ved Stamford Bridge, der han slo den norske vikingekongen Harald Hardråde.

Etter seieren måtte han haste sydover til Hastings, da det kom beskjed om at hertugen av Normandie, Wilhelm den 7., hadde gått i land med hæren sin.

I oktober 1066 sto slaget ved Hastings. Harald tapte, og det gjorde at normannerne overtok den britiske tronen. Wilhelm den 7. ble konge av England. Han ble senere kjent som Wilhelm Erobreren (William the Conqueror).

Etter slaget dro William tilbake til Fecamp og holdt et selskap for å feire seieren. Det gikk gjetord om maten, drikkehornene og, ikke minst, de vakre vevtøyene som festdeltakerne hadde på seg.

Jeg tenker at "rød løper"-fenomenet ikke er oppfunnet i vår tids kjendiseri.

Denne festen fant sted i gildehallen som de tre siste bildene viser ruinene av.

En spesiell følelse å stå her.



Vil du se deg rundt i
universet mitt, gå til
Vil du lese tidligere blogger,
gå til
Vil du skrive en hilsen, eller
lese hva andre skriver, gå til
Vil du se hvor de ulike
etappene har gått, gå til
Hjem Bloggarkiv Gjestebok Logg