Sanden paa havet - en livsnyters betroelser
 
Dette er en betalt annonse.Jeg annonser bare for firmaer jeg selv har brukt - og er fornøyd med.
Jeg kom til Valdres sommeren 1998, altså for snart 20 år siden.

Egil Kampenes og Reidun Mikkelsgård, som drev Kampenes Begravelsesbyrå, hadde allerede et kundeforhold hos Valdresbil. Siden de snakket så varmt om sin bilforhandler, ble det naturlig for meg å gå dit også - både privat og med bilene til begravelsesbyrået.

Det har jeg aldri angret på.

Jeg har alltid fått topp service. Spesielt når det gjaldt bårebiler stilte de opp "sent og tidlig". Det har betydd mye for sikker drift.

Anbefales på det varmeste!
Har du lyst å gi tilbakemelding?
Bruk Gjesteboken til bloggen eller skriv på Facebooksiden min, Øivind Sanden.
  Arkiv Tyskland, 22. oktober 2016
Norderney

Norderney er det førsre stedet jeg har vært hvor været har lagt en demper på utforskertrangen. Det har rett og slett vært skikkelig vestlandsregn siden jeg kom for to dager siden.

Matrosen og jeg gikk en tur inn til byen i går. Noen observasjoner har vi gjort, men noe systematisk studie av øya, har vi vært forhindret fra.

Det er høst i Nord-Tyskland også. Temperaturene ligger rundt 10-12 grader og det er mye vind. Men akkurat nå, klokka 6:30 lørdag morgen, er det opphold og vindstille. Yr lover meg opphold og delvis sol i dag, så vi får se.

Jeg har ikke varme på om natta i skuta. Men nå har jeg fått fyr i dieselbrenneren og om noen minutter vil deilig varme stige opp her jeg sitter i øvre salong. For meg er den rutinen noe av morgenkosen....

Friesland var jo et eger rike for tusen år siden. Helt frem til kongen ble fordrevet til Helgoland, av alle steder. Jeg har lest meg til at noe av det spesielle her, var at det aldri ble utviklet noe feudalsystem. Altså at noen rike jordeiere satt med makt og at flesteparten var fattige landarbeidere som ikke eide noen ting.

Frisisk var og er et eget språk.. Om det er mer levende på de nederlandske øyene, vet jeg ikke. Men de jeg spurte her på øya, fortalte at de snakket tysk med hverandre. Ikke frisisk.

Slik ser øya ut. Bldet er tatt fra vest. Det betyr at Nordsjøen er ute til venstre, Wadensee på høyre side. Dovetief, som jeg fortalte om i bloggen 20. oktober, er den røde renna jeg har tegnet inn til venstre på bildet. Så rundet jeg øya i forkant, før jeg "snek" meg inn den tynne tarmen  som leder inn til havna (den røde streken til høyre i bildet)

Øya er  13,9 km lang og  km bred. I vest og i nord er det en fantastisk sandstrand. Jeg gjetter at her er det folksomt om sommeren.  Byen ligger i det nordvestre hjørnet. Fra havna og østover, er øya en del av Wadensee nasjonalpark. Det bor ca. 6.000 mennesker på øya.

Noe av det første jeg legger merke til er bilene. Det er en stor forskjell fra Helgoland. Det andre er at tempoet er raskere. Det er nesten så jeg synes folk går fortere her enn de gjorde på  Helgoland.

  Ieg er imponert hvordan de skiller bil, sykkel og mennesker. Gode gangveger, ikke bare langs bilveien, men i egne traseer. 

Det virker også som om hele sentrum er "bilfritt". En og annen vareleveranse, men alle bilene som durer på ringveien rundt og ute ved havnen, er totalt fraværende inne i byen.

Det er så deilig. Og nå kommer erkjennelsen jeg lovte i går: Hvis jeg blir her særlig lenger, kommer jeg til å stemme på Miljøpartiet De Grønne ved neste valg.

Etter denne opplevelsen kommer jeg til å lytte til "hun byråd-dama" i Oslo som snakker om bilfritt sentrum, med nye ører. I mitt stille sinn har jeg dømt henne "nord og ned", som så mange andre.

For meg ser det ut som byen fungerer fint. Butikkene ser ut til å blomstre. Og byen virker mye mer levende enn f. eks Fagernes sentrum.
 
  Legg merke til gatene. Jeg så noe asfalt, men det var mest ute på ringvegen. Inne i byen var det rødlig teglstein, også der bilene kan kjøre.

Jeg synes det gir et varmt og fint preg. 
  Det er ikke bare i Norge at nye kirker har mistet sin "klassiske" form. 
   
  Arkitekturen er funksjonell, men hverken så "romantisk" eller moderne at det er mye å skrive om.

To refleksjoner: Mye vegetasjon. Og på en forunderlig måte har de klart å skape et lunt og vindfritt sentrum. Det var utrolig stor forskjell på å gå inne i bygatene og ute ved strandpromenaden, selv om den bare var noen meter unna. 
  Her er det nok et yrende liv på varme sommerdager.
Nå var det grått og litt vindfullt.

Men fortsatt så jeg mange som gikk tur på dikene ut mot havet 
  Hvis det er noe jeg forbinder med Nord-Tyskland, så er det de karakteristiske strandstolene. Og jeg skjønner hvorfor. Temperaturen er behagelig, men det gjelder å skjerme seg for vinden.

Her er de stuet sammen for vinteren, men på Helgoland så jeg flere som satt sammen i hyggelig prat i disse stolene 
Det er mye som handler om vind her.

Som f. eks. denne parkbenken med sidevegger i solid stein.

Jeg gjetter det er for å gi tyngde, slik at den ikke blåser over ende. 
   
  Over hele Nord-Tyskland har jeg funnet populære utsalgssteder for "street food"

Det går ikke i hamburgere, baconpølser, pizza slices eller kebab. Jeg har sett et par McDonalds, men her synes det å være sjømat som gjelder.

Som denne sjappa. Et rikt utvalg. Jeg tok med meg hjem et med matjessild og et med krabbe. For disse to betalte jeg 8 Euro, vel 75 kroner.

Det var mer enn nok middag for meg i går kveld! Godt smakte det også!
  Over alt spiller folk på det de har. Det er slikt som kalles merkevarebygging.

Hjemme har vi "Fjellgris fra Valdres".

Her har de "Sjøluftskinke fra Norderney". Jeg har ikke smakt den, jeg så bare reklamen på traileren som sto og lastet varer.

Jeg må se å få tak i skinka, slik at jeg kan smake. 
 
Vil du se deg rundt i
universet mitt, gå til
Vil du lese tidligere blogger,
gå til
Vil du skrive en hilsen, eller
lese hva andre skriver, gå til
Vil du se hvor de ulike
etappene har gått, gå til
Hjem Bloggarkiv Gjestebok Logg