Dere som følger meg på Facebook, vet at jeg tidligere i høst forsøkte å
få tak i lam- eller sauekjøtt i Tyskland. Jeg hadde så lyst på fårikål.
Det er to måltider jeg "må" ha hver høst, fårikål og rakfisk.
At jeg ikke ville finne rakfisk her nede, var jeg forsonet med for lenge
siden. Men da jeg oppdaget matjessildens ganegleder, fant jeg fort ut
at jeg hadde en fullgod erstatter. Så får rakfisken spises når jeg
kommer hjem.
Men at det skulle være så vanskelig å få tak i lammekjøtt, det
overrasket.
Jeg forsøkte flere steder. Til og med på kebabsjapper, etter råd fra
gode Facebookvenner. Men resultatet var like nedslående hver gang.
September ble til oktober og det skjedde så mye at tanken om fårikål ble
etter hvert skjøvet ut av fokus. Inntil for et par dager siden.
|
|
Da jeg seilte
gjennom de nederlandske jordbruksområdene, så jeg mange kyr og
mange sauer. Med ett ble det klart for meg at lengselen etter
fårikål ikke var borte. |
|
I går hadde jeg min
første byvandring i idylliske Grou. (Bilder kommer senere i
helgen)
På torget pratet jeg med en ostehandler og jeg spurte om det
fantes en slakterbutikk i byen.
Han nikket og forklarte at jeg skulle gå ned den gaten, så femti
meter til høyre. Der ville jeg finne et smalt smau på venstre
hånd. Jeg skulle gå gjennom dette og så til høyre......
Jeg smilte da jeg gikk gjennom smauet. Ostehandleren løy ikke da
han sa det var smalt. |
|
Ostehandleren hadde
rett. Jeg fant en svært så innbydende kjøttforretning, drevet av
to unge menn.
Vi kom i god prat og det endte med at de ba om webadressen til
skuta, slik at de kunne følge ferden min videre.
Lammekjøtt? Han hadde en pakke i fryseren. 0,8 kg lammeskulder,
uten ben.
Ikke vanlig fårikål kjøtt, men mer enn "innafor". |
|
Så dro jeg på
supermarkedet og fikk tak i spisskål.
Det er to ting å si om spisskål:
Spisskål inneholder vesentlig mindre karbohydrater enn vanlig
hodekål (spisskål 0,9 gram av 100 gram, hodekål 5,2 gram)
Spisskål trenger kortere koketid.
Om det finnes negative sider med spisskål som ingrediens i
fårikål, regner jeg med at en eller flere av mine våkne og
kunnskapsrike lesere vil opplyse meg om det.
Så nå skal jeg snart sette i gang.
Fårikål smaker jo best dagen etter, så jeg tenker at det ikke
gjør noe at fårikålduften får fylle skuta i formiddagstimene.
Så blir det fårikål i kveld og på søndag.
I morgen kveld skal jeg på restaurant Het Thehuis etter
anbefaling fra min venn Geoline Jaslangen, nederlender som bor i
Vang i Valdres, men som har venner i området her.
|
|
|
På supermarkedet
fikk jeg tre litersflasker med chilensk cabernet sauvignon for
kr. 72,50. Nei, prisen er ikke pr. flaske, den er for alle tre!
Sikkert ingen stor vin. Men helt greit for et glass på
sengekanten, håper jeg.
Jeg hadde tenkt å smake i går, slik at jeg kunne fortelle i dag.
Men gårskvelden ble uten alkohol.
Det begynte å blåse opp og det er meldt storm i helgen.
I går kveld gikk jeg ut og surret seilene ekstra godt fast til
bommen.
Jeg er ikke så redd fortøyningene. Jeg har fire tauer i land,
hver har en bruddstyrke på vel 4 tonn.
Men vindretningen gjør at skuta presses inn mot piren, ikke ut
fra. Dermed er det viktigere med gode fendere enn gode tauer. Så
jeg la ut to ekstra fendere, slik at det nå er seks fendere
mellom skute og kai.
Om vindretningen skulle snu, har jeg også trosser som er både
tykkere og lengre. De har bruddstyrke på over 7 tonn.
På slike kvelder er jeg totalavholdsmann. Jeg regner ikke med at
noe skjer, men sjansen er større for at noe kan skje i uvær. Og
da er det greit å være klinkende edru.
|
|
|
Jeg
hører med blant dem som synes kirkehistorie er spennende.
Etter flere tiår med "religionstaushet" hjemme, begynner folk flest å
skjønne at religion er en utrolig sterk samfunnskraft, på godt
og vondt.
På slutten av 1400 tallet og i første halvdel av 1500 tallet
skjedde det store, grunnleggende endringer i Europa. Endringer
som influerer ditt og mitt liv i dag, enten vi tror eller ikke.
Martin Luther er selvsagt den viktigste. Ikke minst i Norge,
hvor teologien hans har vært så godt som enerådende i flere
hundre år.
Men parallellt vokste det frem en "døperbevegelse",
anabaptistene. De som avviser barnedåp og praktiserer voksendåp
etter personlig omvendelse.
Disse hadde også stor betydning for "frigjøringen" fra den
katolske kirke og innføringen av religionsfrihet.
Dette er en selvfølge for oss i dag, men vi skal huske at
Konventikkelplakaten, forordningen som forbød legpredikanter å
holde møter uten sokneprestens godkjennelse, ble innført i 1741.
Det var denne som var det juridiske grunnlaget for at Hans
Nielsen Hauge ble kastet i fengsel. Stortinget forsøkte flere
ganger å få den opphevet, men lyktes først på tredje forsøk, så
sent som i 1842.
Menonittene er et forholdsvis ukjent begrep i Norge. Men dette
er anabaptister som har sitt utspring i disse traktene.
Jeg mener jeg hadde lest at grunnleggeren, Menno Simons,
ble født her i byen. Men her må jeg ha misforstått. Han ble
født i en liten landsby 35 km vest for Grou.
Som Luther var han katolsk munk og prest. Som Luther kjente han
stigende grad av uro for den katolske kirkes lære og praksis.
Mennonittene ble kjent for voksendåp, de er pasifister som
nekter militærtjeneste og de nekter å avlegge ed. Den personlige
omvendelse står veldig sterkt.
På grunn av forfølgelser i Europa utvandret mange av dem til
Amerika, hvor størsteparten finnes i dag. Men noen dro også til
Ukraina, etter innbydelse fra Katarina den store.
Som dere ser av de to midterste illustrasjonsbildene jeg har
hentet fra internett, minner de mye om "Amish people" i
Pennsylvania.
"Amish people" er en bevegelse om har utgått fra mennonittene og
som har tatt livsstilen enda lenger i konservativ/gammeldags
retning.
Mennonittene er en ubetydelighet i dag. Men historisk var de
blant frontkjemperne i det som sprengte den katolske kirkes
totalitære autoritet over sjelene.
Jeg føler takknemlighetsgjeld her jeg sitter i deres historiske
kjerneområde. |
|
|
|
|