Sanden paa havet - en livsnyters betroelser
 
Dette er en betalt annonse.Jeg annonser bare for firmaer jeg selv har brukt - og er fornøyd med.
  Jeg kom til Valdres sommeren 1998, altså for snart 20 år siden.

Det ble snart klart for meg at jeg trengte briller. Både alderen og mye datatid gjorde sitt for synet. Som så mange andre, havnet jeg hos Anders Haugen i Fagernes Optik, i Jernbanegata. God service og god fagkunnskap fra første øyeblikk. Jeg ble lojal kunde og har vært det siden.

Anbefales på det varmeste!
Har du lyst å gi tilbakemelding?
Bruk Gjesteboken til bloggen eller skriv på Facebooksiden min, Øivind Sanden.
  Arkiv Frankrike, 12. februar 2017
Vive la France

  Vi er i Frankrike! I Dunkerque!

Dette er stort for meg. Siden jeg begynte å fatte interesse for vin og gourmetmat, har Frankrike stått i et spesielt lys for meg. I dag er jeg minst like begeistret for italienske viner, men det er noe med den første kjærlighet. Og den er og blir Frankrike.

Men dagen begynte ikke så oppløftende. Jeg våknet til snø i Zeebrugge. Og ute i havet lå tåka.

Kombinert med at helsa ikke helt var tilbake etter onsdagens runde med oppkast, feber og andre herligheter, var valget lett: En dag på dekk i kulde og sno var det siste jeg trengte. Jeg bestemte meg for å gå for maskin og å sitte inne i det oppvarmede styrehuset.

Underveis skulle det vise seg at det var en riktig avgjørelse. Det var lite vind, så jeg hadde ikke fått noe særlig fart på skuta om jeg hadde heist seilene uansett.

Jeg tror den koselige havneverten Louis syntes det var ille at jeg skulle seile i dette været. Han tilbød meg å ligge gratis til søndag.

Men været voldte meg intet problem. Jeg har topp navigasjonsutstyr og havet var rolig. Det siste skulle vise seg å stemme bare sånn noenlunde.

Jeg hadde veldig lyst til å dra til Frankrike i går. Både fordi jeg gledet meg til et av de store delmålene mine, å føre egen skute til dette landet, men også for å møte igjen Helena og Fredrik, de svenske vennene jeg fikk så godt kontakt med i Middelburg i Nederland. Planen er at vi seiler sammen til Boulogne-sur-Mer allerede i morgen, mandag.

Jeg er fortsatt guttunge når jeg kaller opp havnekontrollen og ber om tillatelse til å gå ut av havnen for så å svinge babord.

Jeg fikk klarsignal med beskjed om å holde meg helt på styrbord side av utløpet.

Det ble en seilas med mer urolig sjø enn jeg hadde ventet. Strømsjø. Når vind og strøm jobber mot hverandre, blir det krappe bølger som gjør at skuta kastes litt "hit og dit". Dessuten seilte jeg rett på innsiden av noen store sandbanker som bare hadde dybde på et par meter. Det sier seg selv at når vannet fra større dyp presses inn på denne "hylla", oppstår det bølger.

Litt syd for Zeebrugge passerte jeg denne fiskebåten. Ekte fiskere trenger ikke solskinn og flatt hav! Det lå tre båter i en forholdsvis tett klynge, rett utenfor en sandbanke, så jeg antar dette var en kjent fiskeplass i området.

Jeg så lite båter. Ingen fritidsbåter som meg. Men utenfor Ostende så jeg ei redningsskøyte som cruiset frem og tilbake, sikkert ute på øvelse og for å sjekke at alt var ok.

Den fløy avgårde i 30 knop. En gang la den kursen slik at den krysset min ikke så langt bak meg. Plutselig kom den opp på siden av meg, ganske så nær og slo av farten.

Jeg vet ikke om de skulle sjekke hvilken tulling som gikk langs kysten i dette været eller om de hadde lyst til å titte nærmere på skuta. Min forfengelighet håpet på det siste.

Uansett, jeg åpnet døren, stakk hodet ut, slik at de kunne se meg og ga "tommel opp". De smilte og vinket tilbake, satte fart, vrengte rundt og forsvant.
Matrosen har funnet sitt eget sted når han synes det bølger litt mye.

Da går han ned, helt fremme i baugen og legger seg i dusjen

Han har skjønt at jo lavere han er i skuta, jo mindre kjennes slingringen. Og så lenge vi ruller sidelengs, spiller det ingen rolle om han er i baugen eller i akterkabinen.

Vanligvis legger han seg til å sove, men han titter alltid molefonken opp på meg når han ser meg komme med kamera.

Slik så Ostende ut da jeg passerte rett utenfor innseilingen.

Timene før og etter Ostende var også de som ga dårligst fart på grunn av stømmen i mot.

Turen til Dunkerque tok 9 timer. En strømsyklus er ca 6 timer, så jeg ville ikke klare å gå medstrøms hele vegen, uansett når jeg gikk fra havn.

På det verste var jeg nede i 2,5 knop, på det beste over 7 knop. På samme turtall!

Jeg får noen ganger spørsmål om jeg kjeder meg når jeg går slik. Når jeg seiler er jeg aktiv hele tiden, når jeg går for maskin sitter jeg stort sett og overvåker. Kurs (autopilot), radar, andre båter som synes på AIS og som har kryssende kurs, og ikke minst: ut av vinduet.

Svaret er enkelt og greit: ALDRI. Jeg synes fortsatt det er magisk å oppleve denne roen som finnes når vi "ruller i vei". God tid til å tenke, god til til å kjenne etter, god til til å føle.
Det var aldri tett tåke, jeg så ca en nautisk mil (1 852 meter).

Hvordan kan jeg anslå det så nøyaktig?

Ganske enkelt: På radaren har jeg avstandssirkler og jeg kan følge med hvor langt unna jeg ser et objekt med øyet. Hvis radaren er innstilt på 1,5 nautisk mil, ser jeg på radaren at det kommer en båt inn i mitt aktsomhetsområde lenge før jeg ser den med det blotte øyet.

Men dermed er jeg forberedt og følger med. Når jeg ser den med øynene, kaster jeg et blikk på radaren og ser hvilken avstandsring den er på.

Men selv om tåka ikke var tett, ble det aldri noen billedskjønn dag på havet. Men her er mitt første møte med Frankrike, en liten by helt på grensen til Belgia. Byen heter Bray-Dunes.

Jeg innrømmer at det ble et gåsehud øyeblikk da jeg kunne skimte Frankrike.

Enda et bilde av grått hav!

Det hender jeg får komplimenter på Facebook at jeg legger ut så mange fine bilder. Jeg er ikke like sikker på om jeg får slike komplimenter etter denne bloggen.

Men jeg har en hensikt med bildet.

Havet ser så tilforlatelig ut. Her har jeg tatt et bilde ute til styrbord. Området dere ser har 0,4 meters dybde ved lavvann, noe mer da jeg passerte.

Jeg var blitt advart av flere om sandbankene nord for Dunkerque. De som fulgte meg tett på Marine Traffic vil se at omtrent rett over den franske grensen, svingte jeg 90 grader babord, gikk noen minutter og svingte 90 grader styrbord igjen.

Hele gårsdagens etappe var en seilas i "renner" i sanden. Stort sett ikke mer enn 5-7 meter dype ved lavvann. På begge sider ser det ut som åpent hav, men sandbankene ligger rett under vannflaten.

Manøveren beskrevet ovenfor var planlagt. Jeg måtte skifte fra ei renne til en annen. Her hadde jeg bare 4 meters dybde. Men det var mer enn nok til at jeg kom meg trygt over - og kunne starte innseilingen til Dunkerque.
   
Det var mørkt da vi kom frem til Dunkerque.

Men selve innseilingen var helt uproblematisk.

Men jeg registrerer at det ikke er lett å holde kameraet rolig lenge nok i litt "kavete" sjø.

Men bilde ble jo litt stilig, da?
 
Rett før jeg ankom, oppdaget jeg dette bildet på tidslinjen min på Facebook. Det var ledsaget av teksten:

Velkommen til Frankrike. Vi er forberedt på kaien.

Det er Helena og Fredrik, svenske venner jeg har fortalt dere om i innledningen av dagens blogg.

Jeg tar også med en hilsen jeg fikk i PM dagen jeg var syk:

Hej igen. Vi har ordnat en bra plats till dig i hamnen. Bakom Wilma längst ut på en pontonbrygga (brygga E/F) så du kan ligga längs med. Hamnkontoret är stängt från lördag och en vecka framåt, så du får lov att ligga gratis. Vi har koder till grindarna och el finns på kajen. Ikväll blir det en coq au vin o en flaska rött. Måste fira att vi är i Frankrike. . Hoppas att dina planer på att komma hit på lördag går i lås. Salut!

Gode venner er et privilegium det er vanskelig å overgå!
  De bokstavelig lyste meg inn til kaien og de hadde funnet en perfekt plass til Vaare.

Da Vaare var fortøyd, hadde de med fransk hvitvin og tre glass, så det ble "ankervin" på fordekket, for anledningen badet i lys fra mastene.

Glede. Lykke.

Enda en gang trygt i havn, og hvilken velkomst! 
 
Gårsdagens middag ble av det enkle slaget. Og den besto i alt annet enn fransk gourmetmat.

Ferdigpizza med ekstra ost.

Jeg tar med bildet både for å vise at mitt liv ikke bare består av fine restaurantmiddager (de er sjeldnere enn dere noen ganger får inntrykk av), men også for å fortelle om en super måte å få god pizza på når en ikke har stor nok stekeomn.

Jeg steker den i en stekepanne som er litt mindre enn pizzaen. Siden den er frossen, blir den hengende og det blir en luftlomme på et par cm mellom pizza og stekepanne. Og den blir hengende også etter at den smelter, rett og slett fordi bunnen blir kjempesprø.

Med lokk får jeg sprø bunn og fint smeltet fyll.
   


 
Vil du se deg rundt i
universet mitt, gå til
Vil du lese tidligere blogger,
gå til
Vil du skrive en hilsen, eller
lese hva andre skriver, gå til
Vil du se hvor de ulike
etappene har gått, gå til
Hjem Bloggarkiv Gjestebok Logg