Sanden paa havet - en livsnyters betroelser
 
Dette er en betalt annonse.Jeg annonser bare for firmaer jeg selv har brukt - og er fornøyd med.
   
I mange år har jeg brukt Mobildata Fagernes til mobiltelefoner. Siden de nå også har hvitevarer, ble det et naturlig samarbeid da jeg pusset opp kjøkkenet i huset som snart kommer for salg. Topp service - alltid! Langt ut over det som kan forventes.
 
Har du lyst å gi tilbakemelding?
Bruk Gjesteboken til bloggen eller skriv på Facebooksiden min, Øivind Sanden.
  Arkiv Frankrike, 28. april 2017
Tragedien vi må lære av

Sjøkreps er noe av det beste jeg får fra havet. For meg overgår den både reker og hummer. Vel og merke når den er god. Fersk og fast i kjøttet.

Jeg er tydeligvis ikke alene om å mene det.

Havet utenfor Camaret-sur-Mer brukte å bugne av sjøkreps. Bunnforholdene var gode, krepsen trives best på søylebunn. Derfor kreves det god lokalkunnskap for å fiske den.

Så populær var sjøkrepsen at fiskerne lot seg friste til overfiske. Det ble tatt så mye at bestanden ikke klarte å fornye seg naturlig.

Men etterspørselen var like stor, og grådigheten det samme.

Siden ingen hadde vett og mot til å si stopp, måtte båtene lenger og lenger ut fra land for å hente opp godsakene.

Men skal du lenger ut fra land, må du bruke mer drivstoff. Etter hvert ble kostnadene så store ved å hente opp sjøkrepsen her, at båtene gikk med tap. Markedet fikk billigere kreps andre steder. Og markedet kan være nådeløst.

Dermed gikk fiskerne konkurs. Skutene ble liggende på denne vesle stranda i byen og råtne.

Hvorfor de ikke har fjernet dem? Fordi de skal ligge der som et grelt minne om hvordan det går når mennesker høster uklokt fra naturens matfat.


Vil du se deg rundt i
universet mitt, gå til
Vil du lese tidligere blogger,
gå til
Vil du skrive en hilsen, eller
lese hva andre skriver, gå til
Vil du se hvor de ulike
etappene har gått, gå til
Hjem Bloggarkiv Gjestebok Logg