Sanden paa havet - en livsnyters betroelser




 

 

 

  Ganefryd
- mat fra egen bysse og opplevelser Europakysten rundt
  Har dui lyst å gi tilbakemelding? Det kan du gjøre på Facebooksiden min, Øivind Sanden.
Er du ikke venn på Facebook? Send meg en PM og henvis til bloggen, så ordner det seg.

Arkiv

Majones

 

Jeg kjøper aldri majones lenger. Det tar meg fem minutter å lage en stor porsjon.

Min blir bedre enn den kjøpte (synes jeg), og den er helt uten tilsetningsstoffer.

Alt du trenger er en mixer/hurtigmixer/stavmixer. Du kan godt gjøre det ved å vispe med håndkraft også, men det det blir mer pes.

Et lite triks: Jeg bruker hele egget, ikke bare plommen. Jeg synes det gir en litt lettere majones. Om den får færre kalorier på den måten, vet jeg ikke. Men det bryr meg heller ikke. Majones blir aldri slankemat.

Hvis du bruker hele egget, blir majonesen litt lysere. Ønsker du sterkere gulfarge, tilsetter du aldri så lite gurkemeie første gang du kjører mixeren.

En viktig grunnregel: Alle ingrediensene må ha romtemperatur, ellers blir det hele bare en nitrist ”suppe”. Jeg bruker å sette alt på kjøkkenbenken før jeg legger meg og så lager jeg majonesen neste morgen. Kortere tid på benken er sikkert ok, men på min måte slipper jeg å tenke på om det er varmt nok.

Dette er hva jeg bruker:

2 egg
saften av ½ lime (Her kan du bruken både saften av sitron og hvitvinseddik. Men jeg synes lime er best)
5 ts Dijonsennep
½ ts salt
¼ ts  svart pepper
8 dl rapsolje (Det er viktig at oljen er nøytral på smaken. Olivenolje er ubrukelig fordi den preger smaken for mye. Solsikkeolje går fint, men jeg leste at sted at den ikke var så sunn som rapsoljen)

Disse ingrediensene være med. Så er det opp til din oppfinnsomhet og smak hva du ellers putter i. - som tillegg til basis. Jeg har venner som smiler bredt når de får majones som jeg har smakssatt med et par teskjeer med karri og et hvitløksfedd. Personlig koser jeg meg mest med grunnvarianten.

Ha alt i mixeren, bortsett fra oljen. Jeg kjører dette et par hurtige runder slik at det blander seg godt.

Så begynner selve moroa. Ha i LITT olje mens mixeren går sakte. Jeg mener LITT! Når egget har tatt til seg dette, har du i LITT til. Så lar du mixeren sørge for at også dette trekkes inn i egget. Litt til, la mixeren jobbe, litt til, osv. Jo lenger uti prosessen du kommer, jo raskere kan du helle i oljen. Men det må aldri være mer enn en tynn stråle og aldri så mye at det legger seg et oljelag på toppen.

Når oljen er i, har du den deiligste majones! Den holder seg fint 2 uker i et godt kjøleskap. Jeg har hatt den lenger også.

Prøv å variere mengden på ingrediensene til du finner det blandingsforholdet som passer dine smaksløker best.

Fortvil ikke om du får ”suppe” i stedet for majones et par ganger. Jeg mener å huske at jeg fikk det til først på fjerde forsøk. Siden har jeg aldri sett meg tilbake.

Om du får ”suppe”, er det en av to årsaker: Ingrediensene var for kalde eller du helte oljen i for raskt.

Lykke til. Gi meg gjerne respons på Facebook, spesielt på spørsmålet om hele egg eller bare eggeplomme.

 
  Hjem